Newsletter Signup:
 
Search:
in site
Follow us: Facebook Twitter

Arhiva

Cum sa-ti petreci vacanta la preturi mici


Turism In reteaua de pensiuni Youth Hostel, o noapte de cazare costa intre 8 si 12 euroYouth Hostel este cea mai ieftina varianta de cazare pentru tinerii straini care vin in tara noastra in excursii. In Romania, exista in prezent 35 de hosteluri in 30 de orase, cu 16 mai multe fata de anul trecut. Clientii pot calatori cu trenul spre acestea, avand reduceri de pana la 30%.

Alexandru Branteruc, stabilit de cinci ani in Japonia, vine in fiecare an in vizita in Romania pentru o luna. Calatoreste mult si, prin urmare, este nevoit sa se cazeze in diverse hoteluri din tara. Asta era de fapt una din problemele lui, pentru ca nu este tocmai ieftin sa platesti in fiecare noapte intre 30 si 50 de euro pentru o camera la hotel. Pana anul acesta, cand a aflat ca exista asa-numitele hosteluri, altfel spus, pensiuni cu preturi mici, care se adreseaza mai cu seama tinerilor cu venituri modeste, studenti sau turisti aflati in tranzit. “Avantajul este ca platesti mai putin, circa zece euro pe noapte, iar cei care se cazeaza aici nu cauta intimitate, ci distractie”, descrie Branteruc atmosfera dintr-un youth hostel.

In Romania, exista 35 de hosteluri in 30 de orase, afiliate unui sistem international de rezervari “Youth Hostel”. Pentru a beneficia de reducere, trebuie sa devii membru al sistemului, calitate care iti da dreptul sa primesti un card international, disponibil la toate unitatile de cazare si la agentiile turistice. In Romania, un astfel de card costa opt euro, are valabilitate un an si este transmisibil. Pe plan mondial, exista sase milioane de detinatori de astfel de carduri. In tara noastra, sunt aproximativ cinci sute de membri. Preturile de cazare sunt cuprinse intre 8 si 12 de euro pe noapte.

Youth Hostel Romania a fost infiintata in 1999, cand au fost afiliate primele sase unitati de cazare. Din cele 35 de unitati, 16 functioneaza sub tutela Autoritatii Nationale de Tineret (ANT). Restul sunt detinute de diferite societati. Pentru ca nu au venituri considerabile, clientii calatoresc cu trenul, motocicleta sau chiar cu bicicleta. Prin sistemul european InteRail, la care este parte si CFR, clientii au acces la reduceri de tarife pentru calatoriile in 28 de tari. “Cei care beneficiaza de oferta CFR sunt tinerii pana in 26 de ani, iar reducerile sunt de aproximativ 30% din costul calatoriei”, precizeaza Alina Predescu, seful Biroului de Presa CFR Calatori.

Romanii nu se inghesuie sa se cazeze la hosteluri. In schimb, 90% din totalul clientilor sunt straini. De exemplu, “Vila Helga” din Bucuresti este ocupata tot timpul de turisti straini. La “Casa Muntean” din Vadu Izei (Maramures), strainii reprezinta 70% din cei care calca pragul hostelului. In 2006, numarul hostelurilor din Romania a crescut substantial dupa semnarea unui contract cu ANT prin care 16 cladiri aflate in portofoliul lor au fost afiliate retelei Youth Hostel. “Ne asteptam ca numarul de turisti sa creasca. Anul trecut, am avut 15-16 mii de innoptari, la pretul mediu de zece euro pe noapte”, spune Ildiko Mathias, secretar general Youth Hostel Romania. Se estimeaza ca hostelurile romanesti au fost vizitate anul trecut de circa zece mii de turisti.

Investitiile intr-un Youth Hostel variaza intre 250 de mii de euro, bani necesari pentru reamenajarea unui imobil vechi, si zece mii de euro pentru o cladire deja reamenajata si luata in chirie de o persoana autorizata. Investitia in astfel de pensiuni se recupereaza in trei-cinci ani. In SUA, hostelurile nu sunt foarte populare. De exemplu, in statul New York exista hosteluri in numai cinci localitati si unul in New York, dar cu o capacitate de peste 600 de locuri fiecare. In Europa, insa, sistemul se bucura de succes. De exemplu, in Austria exista 103 Youth Hostel-uri dispuse pe intreg teritoriul tarii. “Interesul tinerilor austrieci pentru Romania a crescut mult in ultimii trei ani, iar o parte din ei a calatorit si s-a interesat de oferta romaneasca in orase precum Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Cluj-Napoca sau Brasov”, spune Simion Giurca, directorul Biroului National de Promovre Turistica al Romaniei din Austria.

In general, pentru a fi afiliate la Youth Hostel, hostelurile din Romania platesc cam aceeasi suma, de 200 de euro pe an. Tariful mediu este de 10 euro pe noapte.

“Ne asteptam ca numarul de turisti sa creasca. Anul trecut, am avut 15-16 mii de innoptari, la pretul mediu de zece euro pe noapte.”
Ildiko Mathias, secretar general Youth Hostel Romania


Inapoi la arhiva.